Badanie żywności

Laboratorium SGS Polska Sp. z o.o. oferuje badania żywności, które obejmują zarówno badania fizykochemiczne, sensoryczne jak i mikrobiologiczne.

Nasza oferta skierowana jest do producentów i dystrybutorów żywności w której między innymi znajdują się:

  • Badanie bakterii: Salmonella, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Enterobacteriaceae, Staphylococcus (gronkowce)
  • Wyliczanie wartości odżywczych,
  • Metale ciężkie
  • Pestycydy
  • Dioksyny
  • Mykotoksyny
  • Antybiotyki
  • Alergeny
  • GMO
 
bigstock-Seed-On-Tweezers-2073911.jpg

Badanie pasz

Laboratorium SGS Polska Sp. z o.o. oferuje badania pasz, które obejmują zarówno badania fizykochemiczne, sensoryczne jak i mikrobiologiczne.

Nasza oferta skierowana jest do producentów i dystrybutorów pasz w której między innymi znajdują się:

  • Badanie bakterii Salmonella, bakterie beztlenowe redukujące siarczyny, Enterobacteriaceae
  • Wyliczanie wartości odżywczych,
  • Metale ciężkie
  • Pestycydy
  • Dioksyny
  • Mykotoksyny
  • Antybiotyki
  • GMO
 
pipettes_hi-res2.jpg

Badanie wody

Laboratorium SGS Polska Sp. z o.o. w Ożarowie Mazowieckim, posiada zatwierdzenie do wykonywania badań jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi wydawane przez Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny.

Oferta badań obejmuje następujące parametry:
Analizy mikrobiologiczne:

  • Ogólna liczba drobnoustrojów
  • Bakterie grupy coli
  • Escherichia coli
  • Enterokoki kałowe
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Legionella sp.
  • Clostridium perfringens

Analizy fizykochemiczne:

  • Żelazo
  • Mangan
  • Azotany, azotyny
  • Przewodność elektryczna
  • Odczyn pH
  • Mętność
  • Twardość ogólna
  • Jon amonowy
  • Smak
  • Zapach

shutterstock_75456961.jpg

Badanie kosmetyków

Laboratorium SGS Polska Sp. z o.o. oferuje badania kosmetyków oraz surowców kosmetycznych w zakresie mikrobiologii, fizykochemii i analizy sensorycznej zgodnie z normami ISO.

Oferujemy badania dla branży kosmetycznej

  • test konserwacji
  • oznaczanie liczby drożdży i pleśni
  • oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów
  • oznaczanie Pseudomonas aeruginosa
  • oznaczanie Candida albicans
  • oznaczanie Staphylococcus aureus
  • oznaczanie Escherichia coli
  • oznaczanie pH
laboratory_beaker_03_hi-res.jpg

Badanie stanu higienicznego warunków produkcji

Laboratorium SGS Polska Sp. z o.o. oferuje badania stanu higienicznego warunków produkcji, które obejmują badania mikrobiologiczne wymazów z powierzchni, powietrza i wody oraz pozostałości alergenów w środowisku produkcyjnym.

Czystość mikrobiologiczna jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na jakość gotowego wyrobu. Dostosowanie zakładu produkcyjnego do wymagań systemu GMP oraz HACCP wiąże się z koniecznością monitorowania stanu higienicznego środowiska, tj. przeprowadzenia zaplanowanych obserwacji lub pomiarów parametrów kontrolnych systematycznie w regularnych odstępach czasu w celu stwierdzenia, czy wymagane warunki są stale spełniane.
W naszej ofercie proponujemy pobieranie wymazów z tusz zwierząt rzeźnych, pobór wymazu za pomocą wymazówek, płytek odciskowych, lub metodą gąbkową.

Badanie pozostałości pestycydów

Laboratorium SGS Polska Sp. z o.o. oferuje badania na zawartość pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego, takiej jak:

  • Owoce i warzywa (świeże, mrożone, suszone), grzyby, orzechy
  • Przetwory i soki owocowe i warzywne
  • Zboża i przetwory zbożowe
  • Surowce i przetwory zielarskie, kiełki, przyprawy
  • Pasze

Zakres badań obejmuje ponad 500 substancji czynnych o szerokim zastosowaniu (herbicydy, insektycydy, fungicydy, regulatory wzrostu). Nasza oferta skierowana jest zarówno do producentów i przetwórców żywności jak i klientów indywidualnych.

Laboratorium SGS Polska Sp. z o.o. wykonuje również badania pozostałości pestycydów do celów rejestracji środków ochrony roślin, zgodnie z certyfikatem Dobrej Praktyki Laboratoryjnej. Nasza oferta obejmuje:

  • Opracowanie metody oznaczania substancji czynnej wraz z metabolitami
  • Walidację metody analitycznej
  • Przygotowanie próbek i wykonanie właściwych oznaczeń
  • Opracowanie raportu analitycznego, zgodnego z międzynarodowymi standardami i potrzebami klienta