ANALIZA NGS

GWARANCJA AUTENTYCZNOŚCI, IDENTYFIKOWALNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI

Firma SGS doskonale rozumie problemy producentów żywności, dlatego dążąc do zaspokojenia potrzeb rynku, opracowała innowacyjną metodę NGS (eng. Next Generation Sequencing), pozwalającą na szybkie określenie zafałszowania żywności przy wykorzystaniu metody PCR i sekwencjonowaniu DNA. 

Food%20P15_jpg.jpg

Nasze narzędzia do diagnostyki DNA metodą NGS, pozwalają na zidentyfikowanie zawartości próbki żywności,  należącej do poniższych kategorii:

  • Mięso i drób
  • Ryby
  • Owoce morza (małże, głowonogi, skorupiaki)
  • Rośliny i warzywa
  • Herbata
  • Kawa
  • Przyprawy
  • Bakterie
  • Pleśnie/grzyby
  • Gatunki uczulające
DNA%20NGS%20testing%201%20iStock_000046842874_Medium.jpg

Próbki żywności przeznaczone do badań, mogą zawierać jeden lub więcej składników i być poddawane analizie w postaci surowej, przetworzonej (również puszkowanej).

Badania DNA metodą NGS gwarantują:

  • dużą czułość analiz
  • uzyskanie wiarygodnych wyników w krótkim czasie
  • konkurencyjne ceny

 

 

 

shutterstock_160218992.jpg

Czołowi producenci żywności, sieci handlowe, importerzy i eksporterzy, wprowadzają do swojego systemu kontroli analizy DNA metodą NGS, w celu szybkiego wykrycia zafałszowań produktów oraz zanieczyszczeń alergenami. 

W uzupełnieniu globalnej sieci laboratoriów SGS badających żywność spełniających normę ISO 17025, laboratorium prowadzące badania DNA metodą NGS uzyskało akredytację na podstawie normy ISO 17025 i jest krajowym laboratorium referencyjnym w zakresie biologii molekularnej dla Komisji Europejskiej.

KONTAKT:
Aneta Sikorska
t +48 691 760 843
aneta.sikorska@sgs.com